Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
b@rtez . Lolekolek (3586 niezalogowanych)
90 Postów
ANNA W
(WąSIK)
Początkujący
TAK,W ZASADZIE POTRZEBNE Są TYLKO NUMERY PERSONALNE.JA PAMIęTAM żE WPISYWAŁAM NUMER CóRKI,MężA I SWóJ.POZDRAWIAM I POWODZENIA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
dzieki tylko ja nie mam nawet numeru personalnego. w ogole nie wiem od czego mam zaczac co jest najwazniejsze a co moge zostawic na dalszy plan.
dziekuje za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
zakladam ze maz ma pozwolenie wiec mosi i wam zlozyc jak dla czlonkow rodziny druki UDI do pobrania na www.udi.no lub politi pozatym dokumenty: kontrakt na mieszkanie , na prace meza paszporty dwa zdjecia trzy ostatnie odcinki wyplat, akt slubu akt urodzenia twoj i dziecka jesli niemacie slubu to poswiadczenie ze w Polsce mieszkaliscie przez dwa lata pod jednym adresem wystarczy zwykla umowa najmu lokalu i kolpie paszportu a najlepiej to kopie wszystkich dokumentow sobie zrobic i pozniej czekacie ok 4 miesiecy no i jak dostaniesz to pozwolenie to do skaatekort zlozyc o nr personalny i ok 4 tyg czekasz zalezy gdzie oczywiscie mozesz o przedszkole wczesniej zlozyc i poprost wpisac tylko meza a ze wy czekacie na wszystkie dokumenty i niema zadnego problemu my tak robilismy i dziecko od momentu zlozenia po miesiacu poszlo do przedszkola pozdrowionka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
ANNA W
(WąSIK)
Początkujący
TAK ,PIERWSZE CO MUSISZ ZROBIć TO ZŁOżYć PAPIERY NA POLICJI O POZWOLENIE NA POBYT,A POTEM NUMERY PERSONALNE(ZRESZTą MOJA PRZEDMóWCZYNI CI WSZYSTKO DOKŁADNIE NAPISAŁA) JESZCZE TYLKO TAKI SZCZEGóŁ,AKT MAŁżEńSTWA I AKT URODZENIA MUSISZ MIEć PRZETŁUMACZONY NA JęZYK NORWESKI,PO POLSKU CI NIE PRZYJMą.TROSZKę TEGO ZAŁATWIANIA JEST ALE ZACHęCAJąCE JEST TO żE TU W NORWEGII W URZęDACH MOżNA LICZYć NA POMOC,ZAWSZE CI WSZYSTKO WYTŁUMACZą POWODZENIA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
Serdecznie wam dziękuję. wszystko jasne i zrozumiałe. dziekuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
a odnośnie jeszcze przedszkola w Drammen lub Miondalen.
czy ktos ma tu polskie dzieci. obawiam sie zeby corka poszla do takiego przedszkola zeby miala chociaz z dziecmi kontakt po polsku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
niemasz sie czego obawiac szybko sie zaklimatyzuje, pozaty szybciej sie nauczy jezyka jak bedzie miala kontakt z norweskimi dziecmi w przedszkolu opieka jest naprawde super jest zupelnie inaczej niz w Polsce pozatym grupy sa o wiele mniejsze a opiekunow zazwyczaj jest dwuch lub trzech wiec bez obaw, Powodzenia i bez stresu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
dzieki ale wiesz nieznanego czlowiek sie obawia. mam ogromny stres jak to wszystko wyjdzie. ale początek jest zawsze najtrudniejszy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
ANNA W
(WąSIK)
Początkujący
napewno wszystko będzie ok. ja też sie obawiałam o córke jak dawałam ją do przedszkola.ale okazało sie że niepotrzebnie.szybko sie zaklimatyzowała odrazu dzieci ją polubiły,do tej pory jest najbardziej popularna w grupie przez swoje pochodzenie a co najważniejsze prawie perfekt sie już nauczyła języka,a chodzi dopiero 7 mies.więc bądz dobrej myśli.pozdrawiam i życze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
b@rtez .
(barte)
Wiking
dzięki bedzie potrzebne napewno.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok